Study the following flow chart / points and write how Guava Jelly is prepared. 



[ Points : Buying ripe guavas-cleaning-cutting - boiling for half an hour-separating seeds-adding syrup and chemicals-boiling further to thicken-spreading-cooling - bottling, sealing and delivering. ]

Guava gelly process Writing,

How to make guava gelly process writing,

Process of Guava Jelly Processing Writing, 

Preparation of Guava Jelly || Class X Important Process Writing,

Method of food preservation of guava jelly



Preparation of Guava Jelly


Guava jelly is a delicious food-item. It can be easily processed at home. The Preparation Of Guava Jelly goes through a number of steps. At first ripe guavas are bought from the market. Then these guavas are cleaned with water. Next they are cut into small pieces. After that these pieces are boiled in a pan for half an hour. Then it is cooled and seeds are separated from it. After that syrup and some chemicals are added to it to give it a fine flavour. Then again it is boiled to make it thick. It is spread on a flat tray and cooled. Next the mixture is bottled. The bottles are sealed and labelled. Finally the bottles are delivered to the market for sale. 


পেয়ারা জেলি প্রস্তুতিকরণ


পেয়ারা জেলি একটি সুস্বাদু খাদ্য। এটা সহজে বাড়িতে তৈরি করা যায়। পেয়ারা জেলি প্রস্তুতকরণ কতকগুলি ধাপের মধ্যে দিয়ে করা হয় ।  প্রথমে পাকা পেয়ারা বাজার থেকে কিনে আনা হয়। তারপর এগুলিকে জল দিয়ে পরিষ্কার করা হয়। পরে এগুলিকে ছোট ছোট টুকরোয় কাটা হয়। এরপর এই টুকরোগুলিকে আধঘণ্টা ধরে একটি পাত্রে রেখে ফোটানো হয়। তারপর সেটি ঠাণ্ডা করে তার থেকে দানাগুলো আলাদা করে নেওয়া হয়। এরপর সিরাপ ও কিছু রাসায়নিক পদার্থ যোগ করে এতে একটা গন্ধ আনা হয়। তারপর এটাকে আবার ফুটিয়ে নিয়ে ঘন করা হয়। এটা চওড়া পাত্রে ছড়িয়ে দিয়ে ঠাণ্ডা করা হয়। পরে মিশ্রণটাকে বোতলে ভরা হয়। বোতলগুলিতে সীল ও লেবেল সাঁটা হয়। শেষে বোতলগুলিকে বিক্রির জন্য বাজারে পাঠানো হয়।




প্রয়োজনীয় মনে হলে বন্ধুদের সঙ্গে share করুন 👇👇👇



Post a Comment

Previous Post Next Post